Wat is osteopathie eigenlijk?
‘Het Lichaam als één geheel’
Een osteopaat ziet het lichaam als één geheel om van daaruit op zoek te gaan naar de oorzaak van je klacht. Er wordt dus niet alleen gekeken naar de plaats waar jij de pijn voelt, maar je hele lichaam wordt onderzocht om te achterhalen waaróm jij die pijn daar voelt.
Osteopathie baseert zich op het feit dat verschillende systemen van het menselijk lichaam samenwerken. Er is bijvoorbeeld een continue interactie tussen het bewegingsapparaat en het orgaanstelsel.


Want alles in het lichaam beweegt: van spieren tot bloedvaten, van organen tot botten. Al deze bewegingen beïnvloeden elkaar. Des te beter de beweeglijkheid van al die systemen des te beter je lichaam in staat is gezond te blijven en ziekte tegen te gaan. Wanneer een onderdeel van het lichaam minder goed beweegt, kan dit elders in het lichaam voor klachten zorgen aangezien ze met elkaar verbonden zijn via zenuwen, vaten, spieren en bindweefsel.
Dit is de reden dat hoofdpijnklachten in stand kunnen worden gehouden door maagproblemen (vanwege de zenuw die ze verbindt) en dat littekenweefsel, na bijv. een blindedarmoperatie, rugklachten kan veroorzaken. Andersom kan een baby darmkrampjes krijgen door ’traumata’ op zijn schedeltje of nekje tijdens een heftige bevalling. Het symptoom is daarom vrijwel nooit het échte probleem!
Bewegingsverliezen kunnen veroorzaakt worden door verschillende gebeurtenissen: een ongeval, operatie, ziekte, stress, slechte voedingsgewoonten, etc. Het lichaam zal zich eerst proberen aan te passen aan dit bewegingsverlies, maar wanneer na verloop van tijd dit compensatiemechanisme niet meer kan worden volgehouden, ontstaan er klachten.
Als voorbeeld: Jij breekt je enkel. Na een tijd is de enkel weer genezen en is de pijn weg. Echter door de breuk (en het gips) is de beweeglijkheid van de enkel minder en gaan de weefsels die met de enkel verbonden zijn, zich aanpassen aan deze verminderde beweeglijkheid. Jouw knie, heup en bekken zijn verbonden met je enkel waardoor uiteindelijk zelfs je lage rug in de problemen kan komen. Wanneer je bij de osteopaat komt met rugklachten zal door onderzoek van het totale lichaam in dit geval de enkel als oorzaak van de rugklachten gevonden worden. In andere gevallen is het dikwijls zo dat een vastzittend (of slecht bewegend) orgaan zoals de darm of nier, klachten veroorzaakt in de rug.
Een aantal klachten waarmee je terecht kunt
- Hoofdpijnklachten
- Rug-, nek-, schouderklachten
- Maagzuurklachten
- Buikpijnen (krampen, obstipatie, diarree)
- Aangezichtspijnen
- Whiplashklachten
- Klachten na (buik)operaties/trauma’s (littekens, verklevingen)
- Heup-, been-, bilklachten
- Schouder-, arm-, handklachten
- Kaakklachten
- Bekkenpijn tijdens zwangerschap
- Pijn aan het stuitje
- Terugkerende blaasontstekingen
- Sportblessures
Verder een scala van klachten, die medisch betiteld worden met: “Daar moet je maar mee leren leven”
Baby’s en kinderen
- Reflux (spugen)
- Voorkeurshouding/onregelmatige schedel
- Huilbaby’s
- Ontwikkelingsstoornissen
- Oorpijn
- Buikpijn/ darmkrampen
Staat je klacht er niet bij en je bent benieuwd of ik toch iets voor je kan betekenen? Neem gerust contact op: info@osteopathiedanique.nl
Behandelwijze
Osteopathie is een manuele therapie, waarbij dus uitsluitend met de handen gewerkt wordt. Het is een veilige behandelvorm, gebaseerd op principes uit de embryologie, fysiologie, anatomie en neurologie waarbij geen gebruik wordt gemaakt van apparaten of medicijnen.
In de behandeling zal ik actief op 3 lichamelijke systemen werken:
- Het bewegingsapparaat(spieren, botten, banden, kapsels en gewrichten)
- De organen(zoals lever, nieren, darmen, longen, blaas)
- De schedel, het heiligbeen en het ruggenmerg daartussen

Door de behandeling(en) wordt het lichaam gestimuleerd zichzelf te herstellen, om weer optimaal te functioneren zodat de pijnklachten kunnen verdwijnen en wegblijven.
Kortom
Een osteopaat is opgeleid om de beweeglijkheid van alle weefsels te beoordelen. Een osteopaat onderzoekt het hele lichaam en behandelt de plek waar de oorzaak van de klacht wordt gevonden. Tijdens de behandeling wordt de beweeglijkheid hersteld met verschillende handgrepen en technieken waardoor het lichaam de gelegenheid krijgt zichzelf weer te herstellen.
Wil je meer weten over de achtergrond van osteopathie?
Kijk op de site van de NVO.
Tarieven en vergoeding
De vergoeding voor osteopathie is anders geregeld dan bij de fysiotherapie. Het is daarom raadzaam zelf te achterhalen wat jij precies vergoed krijgt voor osteopathie. Deze link helpt je daarbij.
Verder vind je ook hier nog informatie over Tarieven en vergoeding osteopathie
Afspraak maken
Op dit moment is het niet mogelijk om nieuwe patiënten aan te nemen en hanteren Danique en Guusje een patiëntenstop.
Afspraak maken voor jouw baby of kind?
Voor baby’s en kinderen proberen ze wat plekjes achter de hand te houden. Mocht je graag een afspraak inplannen voor jouw kindje stuur een mail naar info@osteopathiedanique.nl met de klachten, geboortedatum, voorkeursdagen/tijden en telefoonnummer.