skip to Main Content
Bel 077 - 398 28 34

Klachten tijdens zwangerschap

Tijdens je zwangerschap ondergaat je lichaam veel veranderingen. Iedereen kan te maken hebben met andere klachten of verschillende uitingen van zwangerschapsgerelateerde klachten. Een veel voorkomende klacht is bandenpijn. De baarmoeder is opgehangen aan banden die vastzitten aan het bekken. Bij de groei van de baarmoeder wordt er aan de banden getrokken en dat veroorzaakt een stekend gevoel in de onderbuik, richting de liezen en schede. Zodra de baarmoeder gewend raakt aan de nieuwe situatie gaan de klachten vaak weer over.
Je houding aanpassen kan soms nodig zijn om de veranderingen van je lichaam op te vangen. Maar soms kunnen deze aanpassingen ook voor klachten zorgen. Zowel tijdens als na de zwangerschap. Met verschillende tips op het gebied van houding en oefeningen kun je al veel geholpen zijn om je zwangerschap met zo min mogelijk klachten door te komen.

Klachten na zwangerschap

Na je zwangerschap zal je lichaam nog een herstelperiode ondergaan. Wij voorkomen liever dan genezen. Vandaar onze invulling binnen de Zwangerfit. Geschikt voor zowel tijdens als na de zwangerschap. Een goede opbouw na de zwangerschap kan erg belangrijk zijn in het voorkomen van klachten. Soms komt het hervatten van werken sneller dan gedacht. Er zowel mentaal als fysiek klaar voor zijn zou toch een geweldig gevoel zijn?!
Mocht je uiteindelijk toch klachten na je zwangerschap hebben gekregen of gehouden, dan helpen we je graag deze klachten weer snel te verminderen. Veel voorkomende klachten zijn rug/bekkenklachten en bekkenbodemklachten met bijvoorbeeld urineverlies als gevolg.

Behandeling bij borstontsteking

Een borstontsteking (mastitis) is een ontsteking van een melkkliertje in de borst. Borstontsteking komt vooral voor bij vrouwen die borstvoeding geven, maar het kan ook ontstaan bij niet zogende vrouwen. De borst bestaat uit vetweefsel met daarin melkklieren, met melkkanaaltjes die naar de tepel lopen. Als zo’n melkkanaaltje ontstoken raakt, ontstaat een borstontsteking.

Ontstaan van een borstontsteking

Een borstontsteking begint vaak met een verstopt melkkanaaltje. Het melkkanaaltje en de melkklieren achter de verstopping raken overvol. De druk binnenin de borst wordt steeds hoger doordat er steeds meer melk niet weg kan. Dit zorgt voor problemen, het weefsel raakt geïrriteerd.
De oorzaak kan zijn:

  • verkeerd of te weinig aanleggen
  • niet goed leegdrinken van de borst

Hierbij kan een (bacteriële) infectie ontstaan die meestal ontstaat via een huidbeschadiging van de borst, zoals tepelkloven.
Ook bij vrouwen die geen borstvoeding geven kan ook borstontsteking voorkomen. Dit kan te maken hebben met huidproblemen van de borst, een eerdere operatie of afwijkingen aan de melkklieren. Een zeldzame oorzaak van borstontsteking bij vrouwen die geen borstvoeding geven, kan borstkanker zijn. Er zal dan op korte termijn worden onderzocht of hier sprake van is.

Symptomen

  • Lokale pijnlijke plek in de borst, kan ook rood zijn en gezwollen
  • Verhoging, koorts
  • Griepachtige verschijnselen zoals koude rillingen en spierpijn.

Wat te doen bij een (dreigende) borstontsteking?
De reguliere behandeling bij verschijnselen van borstontsteking is o.a. het voorschrijven van antibiotica. Antibiotica verstoort de darmflora waardoor er gemakkelijk een schimmelinfectie kan optreden. De schimmelinfectie kan vervolgens spruw veroorzaken bij moeder en kind. Ook komt dit medicijn bij uw kindje terecht via de moedermelk.

Behandeling

Ultrageluid heeft geen bijwerkingen. De behandeling met ultrageluid bestaat uit twee sessies, daags na elkaar en wordt gegeven door een fysiotherapeut. Iedere behandelplek wordt 5 minuten behandeld en het is pijnloos. Meestal is het effect na de eerste behandeling al voel- en zichtbaar. Wanneer na twee behandelingen nog geen effect is opgetreden wordt de behandeling gestaakt. Direct na de behandeling moet u uw kind voeden en/of na kolven. De behandeling wordt door de zorgverzekeraar vergoed indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie.
Ook bij verstopte melkkanaaltjes kan ultrageluid helpen. In tegenstelling tot een borstontsteking, gaat een verstopt melkkanaaltje meestal niet gepaard met koorts. De meeste verstopte kanaaltjes zijn binnen 48 uur weer vrij. Als een verstopt melkkanaaltje niet binnen de 48 uur vrij is dan helpt ultrageluidtherapie vaak om te voorkomen dat het een borstontsteking wordt.
Wanneer u regelmatig problemen ondervindt met het geven van borstvoeding of (dreigende) borstontsteking is het aan te bevelen om hiervoor deskundige hulp in te schakelen van een lactatiekundige of verloskundige. Zij kunnen samen met u bekijken wat voor een achterliggend probleem hier aan ten grondslag ligt.

Vraag jij je af of wij iets kunnen betekenen voor jouw klachten? Vraag het ons!

Onze osteopaat Danique kan je mogelijk ook helpen bij klachten tijdens en na de zwangerschap. Zowel voor jou als je baby zijn er voldoende behandelmogelijkheden voor verschillende vraagstellingen. Kijk op de osteopathie pagina voor meer informatie.

Voeding en zwangerschap

Je zwangerschap is een bijzondere en belangrijke tijd. Zowel jij als je kindje hebben voldoende voedingsstoffen nodig om in een goede conditie te blijven en goed te groeien. Daarnaast vraagt een zwangerschap veel van je lijf en is het belangrijk dat je zo goed mogelijk voor jezelf en je kindje zorgt. Hiervoor heb je een goed samengestelde voeding nodig die past bij jouw leefstijl.

Bij klachten zoals misselijkheid, lage bloeddruk of een hoge bloeddruk, kun je vaak met aanpassingen in de voeding de klachten verminderen of zelfs helemaal voorkomen.

Verschillende factoren (leefstijl, leeftijd, verloop van je zwangerschap, eventuele klachten, etc.) bepalen jouw voedingsbehoeften. Om te zorgen dat je de beste voeding binnen krijgt kun je de diëtist raadplegen. Zij kan samen met jou een zorgvuldig samengesteld en uitgebalanceerd voedingsplan opstellen zodat jij en je kindje de beste voeding binnen krijgen.

We kunnen je helpen met de volgende specialismen

Onze specialisten